Forum CAE.info
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesie 10, 2010, 08:31:43

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Od dzisiaj, tj. 05.07.2008 - zablokowaliśmy Gościom forum (niezarejestrowanym użytkownikom) odpowiadanie na posty zamieszczone na forum. Podyktowane jest to faktem, iż z możliwości tej korzystały spamerskie skrypty - wrzucając na forum duże ilości niechcianych reklam. Proces rejestracji jest niezwykle prosty i nie wymaga aktywacji konta - więc zachęcamy do rejestracji!
4357 wiadomości w 820 wątkach, wysłane przez 397 użytkowników
Najnowszy użytkownik: NefOstins
* Strona główna Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
+  Forum CAE.info
|-+  Systemy wspomagające CAE
| |-+  Metoda Elementów Skończonych (Moderatorzy: Grygus, adamk)
| | |-+  Panel sandwiczowy, własności materiałowe
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 Drukuj
Autor Wątek: Panel sandwiczowy, własności materiałowe  (Przeczytany 467 razy)
tomekk
Full Member

« Odpowiedz #15 : Marzec 08, 2010, 10:49:02 »

hmm....  z NH i z genie spotykam sie w miare regularnie... niestety,

Tobie poradze na poczatek przegladnac tutka z NH, ktory pokazuje jak przejsc cala scierzke akuratnie dla bulka z notacja CSR. To tak na poczatek.
(odpal NH i po lewej w panelu wlaczasz dokumentacje i tam bedzie tabelka i przy Genie bedzie tutek zatytulowany: Cargo Hold Analysis CSR Bulk)

Jakby cos nie dzialalo, to daj znac, bedziemy myslec dalej.

pozdr
Tomek

człowiekiem jestem ...
Grobel
Newbie
*

« Odpowiedz #16 : Marzec 08, 2010, 11:27:19 »

Problem w tym, ze obecny model robiłem od początku w Genie, bez udziału NH i boję się, że teraz nic nie zdziałam tą drogą...  Undecided ale zobaczę, może się uda, dam znac ;-)

EDIT: Właśnie napotkałem się z dziwną rzeczą... Jak zapewne wiesz Genie ma problem z liczeniem nieusztywnionych płyt, obciążonych equipmentem (jak na zwykłej blasze postawisz equipment, to nie widzi obciążeń) W modelu mam pochyły pokład i nie byłem pewien czy belki dochodzą do płyty, w celu sprawdzenia postawilem na płycie equipment. I, jak do tej pory siatka nie była ładna, ale można powiedzieć, ze zadowalająca, tak w miejscu, gdzie stoi equipment Genie zrobiło idealną, regularną siatkę...
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2010, 11:34:55 wysłane przez Grobel » Zapisane
tomekk
Full Member

« Odpowiedz #17 : Marzec 08, 2010, 12:43:42 »

Co do plyt i wyposarzenia to nie wiem, nie mialem potrzeby zabawy z tym.

Z loadami natomiast nie powinno byc problemu. Zrob model w nauticusie tak, aby zbiorniki Ci sie zgadzaly z tym co masz w genie, i tyle, wszystko zgodnie z tym cos jest w tutku jedynie nie przechodzisz robisz tego przejscia. Ale jak modele bedizesz mial geometrycznie spojne to i z obciazeniami i z naddatkami nie powinno byc wiekszego problemu.

Dziwi mnie troszke Twoje podejscie do tego tematu, ze majac caly potrzebny software pominales cos co moglo Ci bardzo ulatwic zycie...

pozdr
Tomek

człowiekiem jestem ...
Grobel
Newbie
*

« Odpowiedz #18 : Marzec 08, 2010, 01:44:07 »

Nie pominąłem, tzn nie planowałem pominąć ;p Jestem jedną z trzech osób, które "rozpoznają" oprogramowanie DNV u mnie na uczelni, nigdy wcześniej nikt nie miał z tym styczności. Uczyliśmy się tylko na podstawie tutoriali i instrukcji, które nie wiem skąd się wzięły na wydziale, z 1993 r. I z nauticusem mieliśmy straszne problemy - zawieszał się, wyłączał etc. I stwierdziliśmy, że sobie go odpuszczamy i przechodzimy od razu do Genie. Dlatego nie mam modelu w NH, ale z tego co się orientuję, to jego wykonanie nie jest jakimś okropnie czasochłonnym zajęciem Wink W tym tygodniu usiądę i go zrobię. Jakbym miał jakieś straszne problemy to dam znać Wink
tomekk
Full Member

« Odpowiedz #19 : Marzec 09, 2010, 08:59:35 »

hehehe, widze, ze metoda "rozpoznawania softu" sie nie zmienila  Cool

pozdr
Tomek

człowiekiem jestem ...
Grobel
Newbie
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 10, 2010, 03:48:52 »

Dzisiaj podjąłem pierwszą próbę przerzucenia stanów ładunkowych z NH do Genie Wink krzyczał, że niektóre zbiorniki mu się nie zgadzają, ale ogólnie transfer się udał, właśnie Genie "mieli" analizę. Jutro postaram się poprawić te zbiorniki, żeby nie krzyczał i powinno być dobrze, a przynajmniej mam taką nadzieję Wink
Będę dawał znać na bieżąco.

Pzdr
Grobel
Grobel
Newbie
*

« Odpowiedz #21 : Marzec 12, 2010, 04:02:22 »

No i zaczęły się kłopoty  Undecided podczas eksportu "Rule loads XML file" Genie pokazuje unspecified error.
tomekk
Full Member

« Odpowiedz #22 : Marzec 13, 2010, 04:48:33 »

I jak w jednym dowcipie, chciało by się powiedzieć: i się zaczęło...

Sprawdź geometrię, zobacz czy wygenerowałeś kompartmenty, tyle na razie przychodzi mi do głowy... w najgorszym wypadku przeimportuj do pustej bazy.

pozdr.
Tomek

człowiekiem jestem ...
Grobel
Newbie
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 15, 2010, 08:56:24 »

Z geometrią i kompartmentami jest wszystko w porządku. nie mam pojęcia co może być powodem błędu, bo na początku ładnie eksportował, a potem przestał. w jakim sensie do pustej bazy?

pozdr
Grobel

o 14.00 Pomysły mi się skończyły i stwierdziłem, że zrobię to ręcznie Cheesy i w sumie nie jest aż tak źle jak myślałem Wink jak nic się nie sp...li (na co jest mała szansa) to niedługo pokażę te obrazki, które obiecuję od dłuższego czasu Cheesy
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2010, 04:01:09 wysłane przez Grobel » Zapisane
tomekk
Full Member

« Odpowiedz #24 : Marzec 15, 2010, 06:08:20 »

Ehh..., ciężko stwierdzić co jest nie tak, że nie robi tego co powinien... może gdzieś przechowuje jakaś informacje, że nie został "wypluty" z NH? Poszukam jutro w pracy, może coś znajdę...

Co do prze-importowania, to stwórz nowy model i zaimportuj do niego stary, albo bezpośrednio, albo przez XML. Może pomoże...

pozdr,
Tomek.

EDIT,

Trosze debarowalem z kolegami i doszlismy do wniosku ze, jakis gruby blad w modelu musi byc... albo nierobi tego, bo tak...

A jeszcze takie pytanie w jakiej wersji macie genie?

pozdr,
Tomek.
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2010, 12:27:02 wysłane przez tomekk » Zapisane

człowiekiem jestem ...
tomekk
Full Member

« Odpowiedz #25 : Marzec 30, 2010, 01:42:32 »

jakies nowosci?

człowiekiem jestem ...
Grobel
Newbie
*

« Odpowiedz #26 : Kwiecie 07, 2010, 11:22:38 »

Witam!

Znowu mnie tu dawno nie było;)

Genie mamy w wersji 5.0-15

Importowanie z NH sobie odpuściłem, bo mam coraz mniej czasu na skończenie pracy. Wziąłem przepisy i zrobiłem wszystko ręcznie.
Wydaje mi się, że nie robi, bo tak... ale pewności nie mam.

A co do nowości to model już prawie mam skończony, więc niedługo (a przynajmniej mam taką nadzieję;D) pokażę te obrazki, które tak od dłuższego czasu obiecuję;))
« Ostatnia zmiana: Kwiecie 08, 2010, 01:56:31 wysłane przez Grobel » Zapisane
tomekk
Full Member

« Odpowiedz #27 : Maj 27, 2010, 01:25:18 »

Cześć,

I co tam słychać? Czerwiec coraz bliżej Smiley a obrazków niet...

pozdr
Tomek

człowiekiem jestem ...
Grobel
Newbie
*

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 11, 2010, 01:41:42 »

Witam

Ostatnio (przez ponad miesiąc) strasznie dużo się działo i nie miałem czasu;) jutro postaram się coś wrzucić.

Grobel
Newbie
*

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 11, 2010, 10:20:37 »

Obrazków mam od groma i jeszcze trochę, więc wybiorę kilka losowo.

Na obrazkach widać poszycie grodzi, burty, oraz pokładu.

Jakby ktoś chciał zobaczyć coś więcej, to chętnie pokażę, właśnie zauważyłem, że część obrazków (m.in. rozkład naprężeń w całym kadłubie) gdzieś mi zniknęła, jak będę w Szczecinie to je wygeneruję jeszcze raz;)

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2010, 10:22:50 wysłane przez Grobel » Zapisane
Strony: 1 [2] 3 Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2005, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!